facebook_page_plugin

Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies .

Akceptuję

 

Co to jest nutrigenomika?

Nutrigenomika to nauka zajmująca się wpływem składników pokarmowych na organizm ludzki w zależności od uwarunkowanych genetycznie predyspozycji organizmu. Nauka ta stara się znaleźć odpowiedzi na pytania: jak zmienia się działanie genów pod wpływem różnych składników pokarmowych, jak wzrasta lub maleje ryzyko szeregu chorób w zależności od doboru pokarmu.

 

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na pewne pokarmy. Objawiać się może ona na wiele sposobów. Wśród nich wyróżnia się objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak biegunki, wymioty, wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności czy bóle brzucha. Pojawiają się jednak także takie dolegliwości jak przewlekłe zmęczenie, osłabienie organizmu, migreny, bóle mięśni i stawów, trądzik, powstawanie innych zmian skórnych, zaburzenia snu, problemy ze wzrokiem czy zmiany zachowania.

 

Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe o podłożu genetycznym to nietolerancja laktozy, celiakia i fruktozemia (nietolerancja cukrów pochodzących z owoców). Warto również pamiętać o chorobach takich jak hemochromatoza, hipercholesterolemia, gdzie w zależności od wariantów genetycznych zależą parametry biochemiczne takie jak stężenie cholesterolu, żelaza.

 

Szczególnym przypadkiem w nutrigenomice jest fenyloketonuria. Ta wrodzona genetycznie uwarunkowana choroba metaboliczna jest wynikiem mutacji w genie PAH, zawierającym informację o enzymie, który kontroluje przemiany aminokwasu fenyloalaniny. W przypadku mutacji enzym działa nieprawidłowo, co prowadzi do wzrostu stężenia fenyloalaniny w organizmie. Fenyloalanina uszkadza w konsekwencji mózg, co prowadzi do uszkodzenia tego organu i w konsekwencji upośledzenia umysłowego. Wprawdzie nie umiemy jeszcze wyleczyć choroby i naprawić genu, ale wystarczy odpowiednia dieta, aby choroba nie rozwinęła się, a pacjent mógł normalnie uczestniczyć w życiu rodzinnym i społecznym.

 

W celu zapoznania się ze szczegółową ofertą MedGen z zakresie testów na nietolerancje prosimy o kontakt e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub telefon: 506 069 568, 515 14 14 14.