Światowy Dzień Chleba - Celiakia
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba
Dlaczego poruszamy tematykę zwykłego wypieku?
Chleb od ok. 14 000 lat stanowi podstawowy element codziennej diety człowieka. Nie każdy jednak może go jeść...
Głównym składnikiem chleba jest GLUTEN - mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach niektórych zbóż. Dlaczego gluten może być SZKODLIWY dla niektórych osób?
CELIAKIA to genetycznie uwarunkowana choroba polegająca na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na grupę białek zbożowych.
CELIAKIA objawia się bólami brzucha, biegunkami, wzdęciami. Bardzo często, szczególnie u osób dorosłych, NIETOLERANCJA GLUTENU może powodować także zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Większość osób nie wie, że posiada genetyczną predyspozycję do rozwoju CELIAKII.
Aby zdefiniować naszą predyspozycję do rozwoju CELIAKII, należy wykonać badanie genetyczne HLA DQ2/DQ8, które dostępne jest w naszym laboratorium. Wiecej informacji TUTAJ.
Chleb to także cenne źródło BŁONNIKA. Czy wiecie jednak, że osoby chorujące na nieswoiste zapalenie jelit muszą stosować dietę ubogą w BŁONNIK, a więc np. spożywać białe pieczywo, uważane powszechnie za niezdrowe.
Tu również z pomocą przychodzą badania laboratoryjne. W naszym laboratorium możecie sprawdzić czy posiadacie predyspozycję do rozwoju chorób zapalnych jelita (np. choroby Crohna-Leśniowskiego). LINK
Serdecznie zapraszamy!!!