Jak dbać o jelita i mikrobiom?
Jelita to wspaniały organ pełniący w naszym organizmie wiele funkcji. Bytują w nim miliardy mikroorganizmów, tworzących mikrobiom jelitowy, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. Jednak czy odpowiedni dbasz o jelita? Co zrobić jeśli masz z nimi problem? Jakie zmiany musisz w swoim życiu wprowadzić aby żyło się lepiej Tobie i Twoim pożytecznym, mikroskopijnym współmieszkańcom?
Poniżej przedstawiamy propozycje zmian, które pomogą Ci zadbać o jelita i Twój mikrobiom.
- Włącz do diety fermentowaną żywność jak kiszonki (np. kapusta, ogórki, buraki i inne warzywa a nawet owoce), kefiry i jogurty. Produkty te wg niektórych dietetyków zaliczane są do tzw. „super foods” czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Szczególnie kiszonki pełne są witamin z gr. B oraz C, A, E i K, dostarczają Twojemu organizmowi wielu składników mineralnych i błonnika, są niskokaloryczne a kwas mlekowy działa oczyszczająco na Twój organizm. Kiszonki stymulują wzrost pożytecznej mikrobioty jelitowej i dostarczają naturalnych probiotyków w postaci tzw. bakterii kwasu mlekowego - Lactobacillus. Pamiętaj także, że sok z kiszonki jest równie cenny jak sam kiszony produkt. Koniecznie wprowadź te produkty do swojej diety.
- Zacznij przychylnym okiem patrzeć na dietę wegetariańską lub po prostu zwiększ spożycie produktów roślinnych. Wybieraj szczególnie te, które są bogate w błonnik, inuliny i skrobię oporną. Są to tzw. prebiotyki, substancje te nie są trawione w twoim przewodzie pokarmowym i stanowią pokarm dla Twojego mikrobiomu i stymulują go do rozwoju, ponadto poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiają prawidłowe wypróżnianie, obniżają poziom cholesterolu i poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Błonnik (włókno pokarmowe) to składnik z którego zbudowane są komórki roślin. Wyróżnia się błonnik nierozpuszczalny (np. celuloza, lignina) i błonnik rozpuszczalny (np. pektyny i gumy). Bogate w błonnik są płatki wielozbożowe, chleby pełnoziarniste, owoce, warzywa, nasiona (szczególnie siemię lniane i ziarna chia), kasze i niełuskany ryż. Inulina to węglowodan, który występuje głównie w cykorii, topinamburze, karczochu, cebuli, czosnku, porze, bananach i szparagach. Skrobia oporna to kolejny węglowodan pełniący prozdrowotne funkcje. Występuje w dużych ilościach w zielonych bananach, nasionach, nasionach roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica), w gotowanych a następnie schłodzonych ziemniakach, ryżu i makaronie. Jeśli do tej pory unikałaś/eś tych produktów, wprowadzaj je do diety stopniowo i początkowo w małych ilościach gdyż mogą doprowadzić do wzdęć i biegunki.
- Rozważ przyjmowanie probiotyków poprzez suplementacje gotowych produktów zawierających konkretne, dobrze przebadane szczepy bakteryjne lub grzyby o uznanych i udokumentowanych klinicznie właściwościach leczniczych. Najczęściej w skład dostępnych w polskich aptekach probiotyków wchodzą szczepy Lactobacillus, Bifidobacterium, Escherichia, Enterococcus i drożdży Saccharomyces. Stosowanie probiotyków pozwala m.in. zapobiec infekcjom układu pokarmowego i leczyć trwające zakażenia oraz inne choroby jelit jak np. zespół jelita drażliwego, ponadto wspiera dobrostan ludzkiego mikrobiomu.
- Ćwicz regularnie, unikaj stresu i wysypiaj się! Te zachowania wpływają pozytywnie na mikroflorę i ogólny dobrostan Twojego organizmu. Szczególnie stres działa wręcz dewastująco na mikrobiom, wie o tym każdy kto spędza w toalecie mnóstwo czasu przed ważnym w jego życiu wydarzeniem. Liczne wypróżnienia oznaczają szybki pasaż treści jelitowej i zubożenie mikroflory.
- Unikaj palenia papierosów i picia dużych ilości alkoholu, stroń także od słodyczy i słodzików. Substancje te negatywnie wpływają na Twój mikrobiom prowadząc do dysbiozy jelitowej.
- Nie stosuj w sposób nieuzasadniony antybiotyków i chemioterapeutyków. Leki te mają za zadanie zniszczenie patogennych (szkodliwych) bakterii.. Niestety stosowanie antybiotyków prowadzi do spustoszenia Twojego mikrobiomu, który jeszcze przez wiele tygodni a nawet miesięcy nie może powrócić do zróżnicowania z okresu z przed ich użycia.
Przed wprowadzeniem proponowanych powyżej zmian w Twojej diecie i dotychczasowym trybie życia warto abyś zaczęła/ął działania od badania składu Twojego mikrobiomu (patrz MIKROBIOM solo. W ten sposób sprawdzisz czy Twój mikrobiom jest odpowiednio zróżnicowany. Do niedawna niewiele wiedziano o składzie naszej mikrofory jelitowej, jednak ostatnie lata przyniosły w medycynie olbrzymi rozwój technik genetycznych, co obecnie umożliwia przeprowadzenie odpowiednich badań diagnostycznych mikrobiomu. Na rynku dostępnych jest wiele badań dotyczących mikrobioty jednak ważne jest aby wykonywać je w certyfikowanych laboratoriach, wykonujących testy uznanymi, nowoczesnymi technikami genetycznymi (np. technika NGS – next generation sequencing), a nie przez posiewy mikrobiologiczne, gdyż wiele mikroorganizmów bytujących w naszych organizmie nie da się hodować na sztucznych pożywkach i jedyna szansa na ich wykrycie to zastosowanie metod genetycznych. Ponadto Twoje wyniki powinny być porównywane do zdrowej grupy kontrolnej osób pochodzących i mieszkających w naszym kraju. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!